PAWILONY HANDLOWE W SOPOCIE - I Nagroda

Nagrody

Opis

Projekt zespołu handlowego oraz małej architekrury we wschodniej części ul. Marynarzy w Sopocie, nawiązuje swoim kształtem oraz kolorystyką elewacji do klimatu Sopotu i najbliższego otoczenia. Kameralne wnętrza w sposób nowocesny wpisują się w charakter miejsca.

  • Dachy projektowanych budynków, tak jak dach sąsiadującej z nimi zabudowy mają kąt 20°.
  • Pionowe podziały na elewacji nawiązują do pionowych podziałów na budynkach kolejowych.
  • Elewacje pokryte są samoczyszczącymi się płytkami, które nawiązują mlecznobiałą kolorystyką do białego tynku na budynkach historycznych mieszczących się wzdłuż ul. Kościuszki.
  • Płytki koloru czerwonej cegły pokrywają budynek segmentu spożywczego, który przylega do budynku kolejowego, pokrytego cegłą do 1,5 wysokości kondygnacji.
  • Dodatkowe zadaszenie chroniące zewnętrzną ekspozycję przywodzi na myśl skrzydła sopockich mew zrywających się do lotu.